Nazwa Instytucji: Rzecznik Praw Obywatelskich

adres:                 80-748 Gdańsk ; ul. Chmielna 54/57

telefon:                (58) 764 03 02

strona www:        Rzecznik Praw Obywatelskich

Rzecznik podejmuje czynności przewidziane w ustawie, jeżeli poweźmie wiadomość wskazującą na naruszenie wolności i praw człowieka i obywatela. Swoje zadania realizuje poprzez badanie, czy wskutek działania lub zaniechania organów,organizacji i instytucji, obowiązanych do przestrzegania i realizacji wolności człowieka i obywatela nie nastąpiło naruszenie prawa, a także zasad współżycia i sprawiedliwości społecznej i w razie takiego naruszenia podejmuje stosowne działania. Rzecznik stoi również na straży realizacji zasady równego traktowania oraz wykonuje funkcję wizytującego do spraw zapobiegania torturom i innemu nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu albo karaniu (Krajowy Mechanizm Prewencji),a także monitoruje naruszenia Konwencji o prawach osób niepełnosprawnych.Rzecznik Praw Obywatelskich współdziała ze stowarzyszeniami, ruchami obywatelskimi, innymi dobrowolnymi zrzeszeniami i fundacjami na rzecz ochrony wolności i praw człowieka i obywatela oraz z zagranicznymi i międzynarodowymi organami i organizacjami na rzecz ochrony wolności i praw człowieka.