Nazwa Instytucji: Miejska Biblioteka Publiczna w Gdyni Filia nr 14

strona www:  MBP w Gdyni Filia nr 14

Godziny pracy: Poniedziałek , Wtorek , Czwartek , Piątek      9:00 − 19.00

Sobota     9.00 − 15.00

W bibliotece można wypożyczać e-czytniki. Te lekkie i poręczne urządzenia pozwalają odczytywać i przechowywać wiele książek w jednym miejscu, a przede wszystkim – są doskonałym rozwiązaniem dla osób z dysfunkcjami wzroku. Czytniki umożliwiają odpowiednie dostosowanie tekstu: zmianę orientacji oraz wielkości czcionki. Ponadto wyświetlacz urządzenia nie świeci jak ekran tabletu czy notebooka, co gwarantuje komfort porównywalny z czytaniem książki papierowej. Wzrok męczy się znacznie wolniej. Urządzenia obsługują wiele formatów e-booków, pozwalają również na odtwarzanie plików audio oraz przeglądanie elementów graficznych.