Nazwa Instytucji: Fundacja Na Rzecz Osób Niewidomych i Niepełnosprawnych Pomóż i Ty

adres:             81-535 Gdynia, ul.Płocka 5A

telefon:              (58) 663 81 41

strona www:      Fundacja Pomóż i Ty

godziny otwarcia:  Poniedziałek - Piątek  od 9:00 do 17:00

"obiekt" zlokalizowany na mapie:

Przesłanie Fundacji "Pomóż i Ty" to pomoc środowisku osób niewidomych i niepełnosprawnych w szeroko rozumianym aspekcie, a mianowicie walka o ich prawa, reprezentowanie środowiska na forum publicznym, pomoc finansowa, pomoc rzeczowa, opieka społeczna, integracja środowiska i aktywizacja ich działań.

Drugim nadrzędnym celem organizacji jest wpływanie na pozytywne postawy obywateli w stosunku do ludzi potrzebujących, kreowanie postaw obywatelskich mających na celu pomoc środowisku osób dotkniętych cierpieniem i chorobą. Tworzenie klimatu dla ludzi, potrzeby społecznej przynależności, bycia potrzebnym.

Swoją misję pomocy środowisku osób niewidomych i niepełnosprawnych realizujemy między innymi poprzez:

sponsorowanie specjalistycznych operacji oczu naszych podopiecznych w renomowanych klinikach okulistycznych

sponsorowanie i dofinansowanie turnusów rehabilitacyjnych w specjalistycznych ośrodkach rehabilitacyjnych w kraju

zakup sprzętu rehabilitacyjnego, leków i sprzętu ułatwiającego edukacje niewidomych, organizowanie aktywnego wypoczynku osób niewidomych i niepełnosprawnych.

Pomagamy rodzinom, w których znajdują się osoby ociemniałe wymagające specjalistycznego sprzętu i pomocy, a które znajdują się w szczególnie trudnej sytuacji materialnej.