Nazwa Instytucji: FUNDACJA NIESIEMY POMOC

telefon:                (58) 661 77 27

strona www:        FUNDACJA NIESIEMY POMOC

Godziny pracy:     09.00-15.00

Organizujemy opiekę w zakresie podstawowym poprzez wykwalifikowaną kadrę opiekunek i wolontariuszy do opieki nad chorymi w domu oraz z zespołami geriatrycznymi i chorobami nowotworowymi.
Organizujemy szkolenia w zakresie opieki nad chorym w domu .
Prowadzimy program wsparcia psychicznego , terapeutycznego i rehabilitację .

Istotnym problemem jest niechęć do opuszczania domu, poczucie wstydu oraz mała ilość zajęć grupowych, integracyjnych dostosowanych do potrzeb osób starszych, schorowanych, z problemami, wyalienowanych. Poczucie pustki i samotności prowadzi często do depresji, pogarsza zdrowie i hamuje uczestniczenie w życiu społecznym. Fundacja pragnie temu zaradzić oferując cykl bezpłatnych zajęć oraz dyżurów ze specjalistami. Umożliwia on aktywny udział w spotkaniach grupowych, podczas których wspieramy się nawzajem, ćwiczymy pamięć, rozmawiamy o problemach mniejszych i tych trudnych. Zajęcia prowadzi wykwalifikowany personel: psychologowie grup (w tym neuropsycholog), terapeuta uzależnień, rehabilitanci oraz inni zapraszani goście. Ponadto z każdym specjalistą można umówić się indywidualnie, porozmawiać o nurtujących problemach, zasięgnąć porady skrojonej na miarę potrzeb.