Nazwa Instytucji: Ośrodek Czytelnictwa Chorych i Niepełnosprawnych Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gdańsku

adres:                 80-376 Gdańsk , ul. Czerwony Dwór 21

telefon:               (58) 557 46 84

strona www:         Ośrodek Czytelnictwa Chorych i Niepełnosprawnych

Godziny pracy:     Poniedziałek ,Wtorek , Czwartek  11.00 do 17.00

Środa                                                09.00 do 15.00

Piątek                                               10.00 do 16.00

Udostępnianie książki mówionej w formie kaset magnetofonowych oraz audiobooków w formacie CD, MP3 i standardzie DAISY

Oferta ta skierowana jest do osób z różnymi niepełnosprawnościami (szczególnie niewidomych i niedowidzących), osób z dysleksją i ludzi starszych.

Wypożyczanie literatury przedmiotowej z zakresu psychologii, socjologii, pedagogiki i rehabilitacji oraz czasopism specjalistycznych dotyczących problematyki osób niepełnosprawnych.

Dostarczanie książek osobom unieruchomionym w domu (z terenu Gdańska)

Prowadzenie zajęć biblioterapeutycznych dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych.

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanego pedagoga oraz współpracujących z Ośrodkiem terapeutów.