Nazwa :               FUNDACJA SZANSA DLA NIEWIDOMYCH

telefon:                (58) 345 21 88 , 881-946 501

strona www:         FUNDACJA SZANSA DLA NIEWIDOMYCH

godziny otwarcia:  Poniedziałek - Piątek  8:00 do 16:00

e-mail:                  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.      Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jesteśmy przede wszystkim organizacją, która doradza niewidomym i słabowidzącym, jak aktywnie żyć i odnosić sukcesy. Nasi beneficjenci biorą udział w profesjonalnych szkoleniach i warsztatach, otrzymują od nas w trakcie ich trwania niezbędne materiały szkoleniowe, jak chociażby podręczniki dotyczące nowoczesnej rehabilitacji.

• Popularyzujemy wiedzę na temat technicznych rozwiązań pomagających w życiu i pracy inwalidów wzroku. Docieramy bezpośrednio do osób zainteresowanych oraz odpowiednich instytucji;

• Organizujemy szkolenia komputerowe dla niewidomych i słabowidzących. W ten sposób setki inwalidów wzroku ma możliwość sprawniejszego funkcjonowania i znalezienia ciekawszej pracy. Tak szkolenia, jak i wszelką inną pomoc, świadczymy bezpłatnie;

• Stale prowadzimy profesjonalne doradztwo w zakresie rehabilitacji inwalidów wzroku z zastosowaniem specjalistycznego sprzętu komputerowego; • Współpracują z nami najlepsi specjaliści w tej dziedzinie;

• Organizujemy konkursy wśród słabowidzących i niewidomych uczniów na tematy związane z nowoczesną rehabilitacją inwalidów wzroku. Najzdolniejsi otrzymują od naszej Fundacji cenne nagrody;

• Wielu osobom indywidualnym dofinansowaliśmy zakup specjalistycznych, drogich urządzeń komputerowych. Pomagamy też niepełnosprawnym w szczególnie trudnej sytuacji materialnej czy zdrowotnej;

• Przekazujemy zarówno osobom prywatnym, jak i instytucjom działającym na rzecz niewidomych np. placówkom oświatowym i Polskiemu Związkowi Niewidomych sprzęt komputerowy i oprogramowanie;

• Staramy się pomagać wszystkim zainteresowanym w zrozumieniu problemów tego środowiska, by skromne środki przeznaczane w naszym kraju na rehabilitację były wydatkowane w optymalny sposób.

220723