Nazwa Instytucji: Polski Związek Niewidomych

telefon:              (58) 341 26 83

strona www:       Polski Związek Niewidomych

godziny otwarcia:Poniedziałek - Piątek  08:00 - 15:00

Dyrektor Krystyna Dzióbek   e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W ramach szeroko rozumianej rehabilitacji Okręg Pomorski organizuje:

Szkolenia w siedzibie, w kołach powiatowych oraz w miejscach zamieszkania klientów. Obejmują one orientację przestrzenną, naukę pisania punktowego, czynności dnia codziennego i samoobsługi, usprawnianie widzenia .

Uczestnictwo w turnusach rehabilitacyjno-szkoleniowych dla nowoprzyjętych, osób dorosłych, dzieci z rodzicami .

Szkolenia indywidualne w specjalistycznych placówkach i turnusach specjalistycznych dla chorych ze sprężonym kalectwem: głuchoniewidomych, chorych na cukrzycę, chorych na SM .

Pełny instruktaż i sprzedaży pomocy rehabilitacyjnej w prowadzonym magazynie na terenie lokalu przy ul. Jesionowej 10 .

Zaopatrzenie dzieci i młodzieży w podręczniki powiększonym drukiem, zeszyty, pomoce szkolne, materiały dydaktyczne dla nauczycieli .

Inicjowanie zajęć rehabilitacyjno-terapeutycznych dla dzieci .

Wspieranie działalności Ośrodka Czytelnictwa Niepełnosprawnych, propagowanie czytelnictwa książek mówionych, prowadzenia przez niektóre Koła własnych bibliotek .

Pomoc w wypełnianiu wniosków i wyjazdów na turnusy rehabilitacyjno-wypoczynkowe do Ośrodków Wypoczynkowych PZN (w Ustroniu Morskim, Ciechocinku, Olsztyn, Muszynie) .

Skierowania na szkolenia do Ośrodka Rehabilitacyjno-Szkoleniowego PZN w Bydgoszczy .

Skierowania do Poradni Wzroku Słabowidzących w Warszawie,. Poradni Diabetologicznej i innych specjalistycznych placówek .

Wspieranie działalności -sekcji niewidomych masażystów -młodzieżowego klubu „Razem raźniej” -klubu komputerowego .

Udostępnieniu pomieszczeń i sprzętu grupom wsparcia, samopomocy, oraz na spotkania integracyjne .

Pomaga w zaopatrywaniu niewidomych w psy przewodniki .

Współpracę z Krajowym Centrum Kultury Niewidomych w Kielcach .

Działalność integracyjną wewnątrz i zewnątrz środowiskową poprzez imprezy okolicznościowe, wspólne wyjazdy, spotkania informacyjne prowadzi działalność informacyjno-biurowo-interwencyjną w załatwianiu indywidualnych spraw podopiecznych, pomoc w wypełnianiu potrzebnych dokumentów urzędowych .