Nazwa :  Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

Aktywizacja osób niepełnosprawnych (58) 66 82 022

strona www: Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek godzina 8:00 do 16:00

Jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo na wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej może otrzymać osoba niepełnosprawna, która:

- jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna lub poszukująca pracy i nie pozostaje
    w zatrudnieniu
    - nie otrzymała bezzwrotnych środków publicznych na ten cel
    - nie posiada zaległości w zobowiązaniach wobec PFRON
    - nie zalega z opłacaniem w terminie podatków

Środki mogą być przyznane osobie niepełnosprawnej na podjęcie po raz pierwszy:

- działalności w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej
    - działalności rolniczej w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w tym polegającej
    -  na prowadzeniu działów specjalnych produkcji rolnej, bez względu na formę prawną jej prowadzenia
    - wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej
    - na ponowne podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej lub na ponowne wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej, jeśli zgodnie z oświadczeniem     wnioskodawcy upłynęło co najmniej 12 miesięcy od zaprzestania prowadzenia tej działalności lub od ustania członkostwa w spółdzielni socjalnej